TILBAKE

Utdrag fra F.C.I. - Standard Nr. 43 - BASENJI

Hode: Flatt, velskåret og middels bredt, avsmalnende mot snuten. Svakt markert stopp. Avstanden fra nakkeknølen til stoppen er litt lengre enn avstanden fra stoppen til snutespissen. Sett ovenfra, avsmalner skallen mot snuten. Dette gir kinnene et stramt utseende. Rikeling med fine rynker opptrer i pannen når den spisser ørene, på siden av hodet er rynker ønskelig, men må ikke overdrives slik at det danner seg løs halshud.

Øyne: Mørke, mandelformede, skjevt ansatt. De skal gi et ganske uutgrunnelig og fjernt inntrykk.

Ører: Små, pekende, oppreiste og svakt hetteformede. Ansatt godt frem på hodet, ørespissen nærmere hverandre enn utsiden av øreroten.

Bitt: Sterke kjever med perfekt, regulært og komplett saksebitt.

Hals: Kraftig med god lengde uten å være grov, godt buet.Skal være noe mer utfylt ved strupens ansats og gå over i en elegant kurve som fremhever nakkebuen. Halsen skal være godt ansatt på skuldrene for å gi en stolt holdning.

Forben: Godt tilbakelagte skuldre, muskuløse, ikke tunge. Albuene godt inntil brystkassen. Sett forfra skal albuene i linje med brystkassen og forben danne en rett linje til bakken og gi inntrykk av en middels front. Forbenene rette med fin benstamme og meget lange underarmer. God lengde på mellonhånden, rett og elastisk.

Kropp: Velbalansert med kort, rett rygg. Vel buede ribben, brystkassen dyp og oval. Kort lend, brystkassen løper i en markert midje. Opptrukket buklinje.

Bakben: Sterke og muskuløse, lave haser som ikke vris hverken inn eller ut. Lange underben og moderat vinklede kneledd.

Poter: Små, smale og kompakte. Dype tredepoter, godt buede tær og korte negler.

Hale: Høyt ansatt. Setet skal gå utenfor haleroten for å gi et markert utseende. Halen skal være tett ringlet over ryggen, og ligge tett inntil hoften, enten enkel eller dobbelt ringlet.

Bevegelser: Benene føres rett forover med raske, lange, lette, pendlene skritt.

Pels: Kort, glatt og tett, meget fin. Huden meget myk.

Farge: Ren svart og hvit / ren rød og hvit /eller "tricolour" svart/tan/hvit med tan-fargede "fire-øyne" og maske; tan/hvit. Det hvite skal være på potene, bryst og halespiss. Hvite ben, hvitt bliss og hvit krave også tillatt.

Størrelse:

Mankehøyde:

ideelt for hannhund 43 cm

ideelt for tisper 40 cm

Vekt:

ideelt for hannhund 11 kg

ideelt for tisper 9,5 kg

Helhetsinntrykk: Lett bygget med fin benstamme og et aristokratisk utseende. Høystilt ( i forhold til lengden). Alltid i likevekt, våken og intelligent. Rynket hode med ståører, hodet stolt båret av en godt buet hals. Dyp brystkasse som går over i en market midje. Halen tett krøllet. Gir bildet av en velbalansert hund med gaselleliknende eleganse. Bjeffer ikke, men er ikke stum, rasens spesielle lyder er en blanding av klukking og jodling. Bemerkelsesverdig er hundens renhet på alle måter. Av gemytt er basenjien intelligent, uavhengig og våken. Den er utpreget hengiven ovenfor familie og venner, men kan være reservert mot fremmede. Basenjien skal ikke være aggresiv mot mennesker, men den liker å bli behandlet med verdighet. Den liker å ta kontakt selv. Basenjien krever en konsekvent hånd da den til tider kan være utspekulert og dominant. Særlig hannhunder har behov for å markere styrke. Det er viktig at eieren fra første stund setter grenser for valpen.

 

                    TILBAKE